Дадохме официален старт на платформата “Аз, Ти, Пловдив!”

aztiplovdiv

Дадохме официален старт на платформата “Аз, Ти, Пловдив!”

 

Целогодишна платформа за чиста Европейска столица на културата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще работи за промяна в културата и отношението към отпадъците

Граждани, организации и институции си партнират за чиста и обновена градска среда

Днес  поставихме началото на целогодишната платформа за чиста Европейска столица на културата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“. Тя цели да промени дълготрайно културата и отношението на хората към градската среда и отпадъците. Платформата включва четири основни линии. Чрез тях ще се осигури подкрепа за намаляване на отпадъците от големите събития в Пловдив през 2019, ще се мотивират гражданите да събират разделно и да оползотворяват отпадъците си, както и ще бъдат почистени между пет и десет зони в града. В края на инициативите ще бъдат събрани и рециклирани минимум 2019 кг пластмасови отпадъци, срещу което ще бъдат обновени три места за срещи и почивка в града.

„Платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ни дава възможност да се обединим за каузата за чиста Европейска столица на културата. Граждани, институции, организации и компании заедно можем да постигнем трайна промяна в културата и отношението към отпадъците“, каза Ласка Ненова, инициатор на платформата и основател на сдружение „BG Бъди активен“ на официалната пресконференция за представяне, която сложи символично начало на платформата. „Вярваме, че всеки един от нас трябва да бъде активен и да има отговорно отношение към отпадъците, които генерираме всеки ден, и към града, в който живеем. Вместо всяка пролет да чистим града, по-добре е да се научим как да не го замърсяваме и какво да правим с отпадъците.“

На събитието при представянето на инициативата присъстваха Евелин Де Лирснайдер, Изпълнителен директор на Компанията Кока-Кола за България , Светлана Куюмджиева, Артистичен директор на фондация „Пловдив 2019“, Василка Чопкова, Директор на дирекция „Екология и управление на отпадъците“ в Община Пловдив, Тодор Бургуджиев, Изпълнителен директор на ЕКОПАК България. Те очертаха ангажиментите на представляваните от тях организации към платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“.

Началото на инициативата беше дадено със символично почистване на градинка в центъра на Пловдив и разделно събиране на отпадъците от представителите на основните партньори и гости на събитието.

„АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е движение, отворено за доброволци, които искат да се включат в дейностите, както и за организации, които искат да станат партньори, като преминат обучения за намаляване на отпадъците и се включат в събирането на пластмаса за рециклиране в полза на градската среда в Пловдив.

Допълнителна информация може да бъде намерена във Фейсбук страницата „Аз, Ти, Пловдив!“.

аз-ти-пловдив
аз-ти-пловдив

Повече за дейностите в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“

Платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ включва четири основни линии. Първата насока е #ПразнувамеЧисто. Ще бъдат организирани обучения за културни оператори как да намалят и оползотворят отпадъците от големите събития в Пловдив в годината на Европейска столица на културата. По време на някои от най-големите инициативи, като Фестивал на здравето, Plovdiv Stage Park, Световно първенство по гребане, MOVE Week, Shake That Хълм, Plovdiv Food Park Festival, Plovdiv Beer Fest, НОЩ, Капана Фест и други ще бъде осигурена подкрепа от доброволци за разделно събиране на отпадъците на място и за тяхното оползотворяване след събитията.

Във втората линия на платформата #Рециклираме2019 ще бъдат създадени образователни ресурси и практически съвети, с които гражданите да бъдат мотивирани да събират разделно отпадъците си. Доброволците на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще бъдат сред гражданите на Пловдив, ще разговарят с тях в парковете, ще организират срещи и събития. В резултат на тези дейности организаторите целят да съберат минимум 2019 кг пластмасови опаковки, които да бъдат рециклирани и използвани за града.

Като трета насока в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще се организира почистване на между пет и десет зони в града, а събраните отпадъци ще бъдат разделени и предадени за оползотворяване. Темата е #ПочиствамеЗаедно.

В резултат на горните дейности, ще бъдат събрани пластмасови отпадъци, срешу които ще бъдат създадени креативни места за сядане и почивка в поне три градски зони в Пловдив. Заедно с местните жители и доброволци на инициативата, тези зони ще бъдат изцяло облагородени под мотото #ПроменямеЗаедно. Изборът им ще бъде направен с помощта на граждански организации.

az-ti-plovdiv-2019

Инициативата е на сдружение „BG Бъди активен“, а партньори в дейностите са граждански организации и доброволци, Фондация „Пловдив 2019”, Община Пловдив, Екопак България и други организации и компании. Платформата е подкрепена от Фондацията Кока-Кола като част от визията й за свят без отпадъци.

az-ti-plovdiv-2019