Търсене
Close this search box.

Отличихме най-активните учебни заведения за 2020

Близо 400 училища от над 200 населени места в страната взеха участие в Европейския ден на спорта в училище, който се проведе на 25 септември. Над 77 000 ученици и близо 8 000 преподаватели станаха част от разнообразната програма, която включи всякакви видове физическа активност, спорт и игри и отново получи широко отразяване в социалните медии. Повече от половината от участващите учебни заведения бяха организирали тематично празника, като основните теми бяха: спортът, като начин за подобряване на психичното здраве при децата и  чисто събитие – разделно събиране на отпадъци.

Събитието е част от Европейската седмица на спорта и кампанията NowWeMOVE и отново бе подкрепено от Министерството на образованието и  Министерството на младежта и спорта, Център за развитие на човешките ресурси. Успехът на инициативата тази година се дължи и на допълнителната подкрепа, която получихме от редица общини, сред които Община София, Община Пловдив, Община Кюстендил, Община Сандански, Областна администрация Русе, Областна администрация Бургас, Областна администрация Ловеч, Община Димитровград, РЗИ Разград, Община Гулянци, Община Иваново, Община Луковит и други

И през 2020 година, въпреки ситуацията с разпространението на COVID19, БГ Бъди активен намери начин да проведе Европейският ден на спорта в училище и да разпространи идеята за повече движение в училищата в България. Сдружението разработи различни варианти за провеждане на спортния празник, в зависимост от развитието на ситуацията в отделните учебни заведения. Събитието можеше да се проведе онлайн – чрез различни инициативи, стимулиращи движение у децата и/или присъствено – спортен празник в училище, осъществен при спазване на противоепидемичните мерки.

Определянето на най-активните училища в България отново бе сериозно предизвикателство пред екипа на BG Бъди активен, тъй като много от учебните заведения участвали в Европейския ден на спорта в училище се бяха справили отклично и покриват критериите за активно училище, поставени от нашия екип. С помощта на установените критерии, бяха избрани 5 учебни заведения а от цялата страна, които са: Професионална гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо К. Яворов“ гр. Гоце Делчев, обл. Благоевград; Средно училище ,,Васил Левски” гр. Гълъбово, обл. Стара Загора; Основно Училище “ Свети свети Кирил и Методий“ – с. Старо Оряхово, общ. Варна;Детска градина „Слънце“ – гр. Левски, обл. Плевен  и СУ „Екзарх Антим I“  – град Казанлък, общ. Стара Загора Те ще получат почетни плакети на Министерството на младежта и спорта.

 

 

Видео послание от г-жа Ласка Ненова, мениджър на инициативата за насърчаване на физическата активност NowWeMOVE[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Първите 150 учебни заведения, които се регистрираха за участие, получиха допълнителни материали, с които улесниха организацията на своето събитие- банери, значки, тениски. Всички регистрирани училища ще получат сертификат за участие, а след отчитането им, отново ще наградим най- активните учебни заведения в страната. Поради създалата се ситуация и наложените ограничения, наградите ще бъдат връчени виртуално.

Представяме ви подробна информация за представянето на училищата, които се отличиха най-много във формата:

Професионална гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо К. Яворов“ гр. Гоце Делчев, обл. Благоевград – Организирания спортен празник в учебното заведение бе с продължителност от 350 минути – в него са се включили всички ученици и   преподаватели. Засегнати са основните теми на тазгодишната кампания –  част от спортните игри са били посветени на темата за разделно събиране на отпадъци. Допълнително са  изработени информационни брошури и табла на тема здравословно хранене и здравословен начин на живот. Представена е била част от биопродукцията на гимназията. Изнесена е  лекция на тема: „Спортът като начин за подобряване на психичното здраве на децата“ от външен лектор – фитнес-треньорът Крум Томчев.

 Гимназисти от учебното заведение са  представили презентации на следните теми: „Как правилно да пием вода“, Презентация, посветена на здравословното хранене и стихотворение, посветено на Европейски ден на спорта в училище. Спортине активностите, които са инициирали са различни, като част от тях са излезли извън рамките на училището  –  Флашмоб –  предаван на живо; Игра „“Разпознаване и сортиране на екзотични плодове и зеленчуци““. В играта взеха участие ученици със специални образователни потребности; Опазване на околната среда и спазване на БДП в района на манастира ,,Св. Георги““, гр. Хаджидимово; демонстрация оказване на помощ и грижи за бездомни животни; Състезание „“Майсторско управление на велосипед“; Състезания по канадска борба, лицеви опори, клекове, подскок на един крак, горски многобой, както и турнир по футбол – с участие на отборите по футбол на ПГ по МСС „Пейо К. Яворов“, гр. Гоце Делчев; ПМГ „Яне Сандански“, гр. Гоце Делчев; СУ „Йордан Йовков“, с . Рибново; СУ „Никола Вапцаров“, гр. Хаджидимово. 

Специални гости на събитието са били: Владимир Москов, кмет на община Гоце Делчев; Крум Томчев, фитнес-треньор; Баскетболен клуб „Яворов“; ФК „Пирин Гоце Делчев 1912“; Васил Каракиев, шампион по канадска борба; Бояна Карпатова, народна певица; Клуб по бодибилдинг и културизъм; Нели Войнова, радиоводещ в радио „V-99“; Гергана Войнова, фотограф, Фотостудио „Джовани“; Представители на телевизия „Кабел САТ Запад“; Юлия Баймакова, журналист от ИНФОМРЕЖА; Румяна Джибова, председател на читалище „“Изгрев““, с. Баничан; Фитнесклуб „Ментор“; родители и общественици. 

Средно училище ,,Васил Левски” гр. Гълъбово, обл. Стара Загора– Списъкът с дейности включва 60 разнообразни  активности, посветени  на Европейски ден на спорта в училище. Всички инициативи бяха съобразени с мерките за безопасност срещу разпространението на COVID-19 и се проведоха на обновената спортна база в училището. Поради големия брой активности, тяхното провеждане е било през цялата седмица и завършва с общоучилищен празник с участието на всички ученици, учители, служители и много родители. “ Част от спортните активности са – Баскетбол; Федербал; Народна топка; Борба; Тенис на маса; Бягане ; Художествена гимнастика; Шах; Състезания  с тротинетки и велосипеди; Аеробика; Дърпане на въже; Игри за издръжливост и физическа подготовка; Игра с кегли; Флашмоб; Зумба танци; Занимания на фитнес уреди на открито Кросово бягане; Джъмпинг джак, Щафетни игри, Народни хора, Футболна щафета,  както и  онлайн тренировка с участието на деца и родители. Освен спортните игри и състезания, СУ „Васил Левски“ взе участие и в други две направления: „Спортът като начин за подобряване на психичното здраве при децата” и „Училище без отпадъци”.  Участието в инициативата  е промотирано в социалните медии и онлайн издания, съгласно изискванията на кампанията и критериите за избор на активни училища. 

Основно Училище “ Свети свети Кирил и Методий“ – с. Старо Оряхово, общ. Варна – Предвид превенция разпространението на COVID-19, организираните събития следват мерките за безопасност в учебното заведение. Спортни активности са  организирани в три дни   от  23.09 до 25.09 Училищната територия бе разделена на спортни зони за всеки клас, съобразно разпоредбите във връзка с пандемията. Акцентът на събитията  тази година бе със специална насоченост: „Спортът като начин за подобряване на психичното здраве при децата” и Училище #безотпадъци. През седмицата на спорта се проведоха различни спортни мероприятия, в които взеха участие не само ученици, но и учители и непедагогически персонал, децата от подготвителна група на възраст 5-6 години, певческа група „Камчийски лилии” към НЧ „Пробуда 1922”  , кметът на с. Старо Оряхово –  Петър Тинев, който взе участие в играта „Надбягай кмета”.  Разделно събиране на отпадъци бе една от инициативите, съпроводена и от лекция по темата. Учениците със СОП се включиха активно в играта „Хокей на трева”. Въодушевени от играта, те изявиха желание за още такива игри. Проведоха се много подвижни и щафетни игри -„ Куца щафета”,различни гимнастически упражнения, коремни преси, лицеви опори, колянно-опорна везна, тилна стойка, аеробика, лека атлетика, народна топка, хвърляне на топка в цел, скачане с чували, дърпане на въже, лазене в тунел,бадминтон, баскетбол, волейбол, футбол, поход до близка местност, беседи на тема „Здравословно хранене” и други.Последният ден от събитието бе популяризиран с участие на учениците в едноминутен Флашмоб, предаван на живо във Facebook.  За финал всички участници са  танцували ръченица

Детска градина „Слънце“ – гр. Левски, обл. Плевен  -Организиран спортен празник  с продължителност 140 минути и участие на 100% от децата.  Заниманията под мотото „Спорт за здраве, сила и добро настроение” са включили 20 активности  –  деца и учители заедно участваха в интересни физически активности, спортно-щафетни, музикално-подвижни и народни игри,  аеробика и  Флашмоб с български народни танци Засегната е основната тема на кампанията –  „Спортът като начин за подобряване на психичното здраве при децата“. Спазени са изискванията за публичност на координатора на събитието.

 СУ „Екзарх Антим I“  – град Казанлък, общ. Стара Загора – С цел отбелязване на Европейския ден на спорта в училище са организирани спортни активности през цялата седмица с масовото участие на педагогическия състав на училището и учениците. Общо са реализирани 16 активности – предизвикателство  Jumping Jacks; предизвикателство -подскоци на един крак; Тренировка на живо споделена от  BG Бъди активен; с; Подвижни игри за 1 и 2 класове; подвижни игри, щафетни игри, игри по безопасност на движението по пътищата; баскетбол; волейбол; мини футбол; футбол;  щафетно бягане; тенис на корт,; народна топка за учителите; Тае Бо  за ученици и учители;  народни хора за всички участници. Засегната е основната тема на кампанията –  „Спортът като начин за подобряване на психичното здраве при децата“. Събитието е широко популяризирано в социалните  и онлайн медии, съгласно изискванията.

Видео послание към участниците изпрати зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов.

Scroll to Top

Този уебсайт ползва „бисквитки“ (cookies) единствено с цел по-добра функционалност за потребителя. С продължаване на сърфирането и кликване на който и да е линк от тази страница Вие потвърждавате, че сте наясно с това.

Бисвкитките, които използваме са анонимни и не съдържат никакви лични данни. Ако имате някакви въпроси по отношение на тази Политика за бисквитки, свържете се с нас на имейл: [email protected]