Онлайн Ден без асансьори

usethestairs

#USETHESTAIRS

„Ден без асансьори“ е инициатива, насочена към значението на физическата активност и  която цели да демонстрира колко лесно е да бъдем активни, въпреки натовареното ежедневие.  Заради ситуацията на извънредно положение, в която се намираме – сдружение БГ Бъди активен взе решение да отмени всички публични събития, но да не отменя отбелязването на деня. Така събитието ще се осъществени онлайн в интернет.

Как ще се случи?

Не трябва да забравяме, че редовната физическа активност допринася за здравето на имунната система. Също така нека незабравяме, че използването на стълбите е страхотен алтернативен вариант на фитнес залата, и може да ни помогне да разнообразим  упражненията в домашните тренировки. За това ще проведем събитието онлайн. Това означава, че ще  се опитаме да направим „вълна“ с посланието ни за нуждата от ежедневна физическа активност и ще покажем, че изкачването на стълби е един лесен и достъпен начин да продължите да се движите ежедневно въпреки наложените ограничения.

КОЙ МОЖЕ ДА УЧАСТВА?

Как може да се включите?

Въпреки ситуацията, в събитието отново ще се включат хора, влогъри, популярни лица, компании и институции от десетки държави oт цял свят, като покажат своята подкрепа и разпространят посланието за необходимостта от ежедневна физическа активност. Всички те ще покажат своя личен пример по темата с цел да мотират повече хора да го последват.

Инициативата е отворена за абсолютно всеки, който желае да се включи като сподели своя снимка и/или видео в социалните мрежи от неговия избор на стълбите с хаштаг #USEthestairs и #NoElevatorsDay. По този начин всеки един може да бъде инфлуенсър на посланието „Да бъдем активни всеки ден е лесно!“ Тук, във фейсбук страницата  на събитието можете да следите за актуална информация и да намерите линкове към полезни статии, видео съдържание, идеи за включване, видео упражнения за физическа активност в домашни и офис условия и истории и факти за ползата от движението.

ЕТО ОЩЕ ПРИЧИНИ ДА ИЗБЕРЕШ СТЪЛБИТЕ ПРЕД АСАНСЬОРА

Изкачването на стълби:

 • Гори повече калории отколкото джогинга
 • Подобрява сърдечно-съдовата система
 • Заздравява мускулно-скелетната система
 • Намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, сърдечен удар, някои видове рак, затлъстяване и диабет тип 2
 • Помага за свалянето на излишни килограми и подобрява мускулния тонус
 • Гори около 0.15 калории на всяко изкачено стъпало, което е приблизително равно на 1 изгорена калория на всеки 10 стъпала
 • Освен това слизането по стълби също гори калории. Преминавайки 20 стъпала надолу ще изгорите 1 калория.
 • Намалява значително риска от смъртност, ако изкачвате повече от 55 етажа седмично
 • Подобрява нивата на „добрия“ холестерол
 • Намалява теглото ви с около 3 кг. годишно при изкачване на дори само 2 етажа дневно
 • Използването на стълбите също така не изисква специални умения, екипировка или уреди
 • Това е само малка част от всичките положителни страни на използването на стълбите вместо асансьора!

Повече за традиционния Ден без асансьори:

Инициативата „Ден без асансьори”се провежда  за шеста поредна година на 29-ти април 2020 (сряда).  Главната цел е да съсредоточи общественото внимание върху значението на физическата активност и да демонстрира колко лесно е да бъдем активни, въпреки натовареното ежедневие. Събитието е част от кампанията NowWeMOVE, която промотира ежедневната физическа активност и спорт за всички.

Повече информация за „Ден без асансьори“ може да откриете  на bgbeactive.org . Ако имате въпроси или нужда от допълнителна информация може да се свържете с нас на тел: 0893 320 114

*Всички дейности, част от традиционния „Ден без асансьори“ са доброволни, а достъпът до асансьорите и ескалаторите ще бъде гарантиран за хора с увреждания, както и за тези, които не желаят да участват в кампанията.