Търсене
Close this search box.

Наградени бяха най-добрите участници в ЕДСУ 2019

essd awarding 2019 едсу
През септември близо 400 български училища, 95 хиляди ученици, 12500 педагогически специалисти, родители, спортисти и общественици се включиха в Българското издание на Европейския ден на спорта в училище (European School Sport Day ).

Тази година разнообразната програма, включи всякакви видове физическа активност, спорт и игри. Повече от половината от участващите учебни заведения бяха организирали, тематично празника, като основните теми бяха: рециклиране и здравословен начин на живот. Щастливи сме, че за поредна година българското издание на събитието се открои, като едно от най-активните в Европа.

През изминалата седмица в София се проведе награждаването на най-активните училища, включили се в Евроепйския ден на спорта в училище.

Церемонията се проведе в сградата на министерството на Младежта и спорта. Заместник- министърът Стоян Андонов, Биляна Милева от БГ Бъди активен и Николета Янева – координатор образование по проекта за България, връчиха прозовете на най-добрите училища за 2019г. Тази година те са СУ „Васил Левски“, гр. Гълъбово, СУ „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Видин, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Старо Оряхово, ОУ „Св. Климент Охридски“, гр. Хасково и ПГ по МСС „Пейо К. Яворов“, гр. Гоце Делчев.

Представяме ви подробна информация за прадставянията на училищата, които се отличиха най-много във формата.

СУ „Васил Левски“ Гълъбово организираха 4-часов спортен празник с 60 различни активности. За участие са привлечени и деца от централните детски градини „Наталия“ и „Радост“ в града. Активното участие включва и посещение в Дома за стари хора, където децата, заедно с кинезитерапевт са провели гимнастика, освен това са посетили Дневен център за деца и младежи с увреждания, където са организирали игра. В рамките на събитието са проведени спортни празници и на още две локации в града – Младежкият център и градския стадион. В събитията чрез игри, беседи и презентации са засегнати и двете теми на ЕДСУ тазигодина – „Здравословно хранене“ и „Рециклиране“. Официални гости на събитието са били Заместник кмета на град Гълъбово – г-н Димитър Василев, главен експерт отдел „Образование“ г-жа Емилия Гочева, журналисти от местния вестник „Гълъбови вести“. Част от проведените физически активности са: футбол-момчета, футбол-момичета, народна топка, бадминтон, борба, художествена гимнастика, тенис на маса, кросово бягане, бокс, федербал, шах-мат, състезание с велосипеди, клякане с подскок, лицеви опори, коремни преси, ходене на ръце, последователни кълба напред и назад, аеробика, зумба, хип-хоп танци, хвърляне на малка плътна топка, дърпане на въже, хвърляне на медицинска топка, кофички на пейка, скачане на въже, групово скачане на двойно въже, игра с въже „Часовник“, скок на дължина, велопоход, бягане на 50 метра, туристически поход, подскоци на един крак, народни хора, билярд, джаги, въртене на обръч, кей поп танци, щафетна игра с топка, щафетна игра с въженца, щафетна игра с чували, щафетна игра с обръчи и въженца, щафетна игра с мама, баба, кака и батко; щафетна игра с велосипеди, футболна щафета, игра с кегли, игра с фризби, здравословен начин на живот-презентация, здравословен десерт, игри с и първи клас „Познай плода“ и „Земята на съкровищата“, игра“Пътят на отпадъка“, „Училище без отпадъци“ ,игра“Боклучевата линия“, плогинг-бягане със събиране на отпадъци, Неодобрение на полиетиленовото чудовище, състезание с тротинетки, флашмоб.

СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Видин Европейският ден на спорта в училище е проведен под мотото „Храни се здравословно, спортувай редовно“. Събитието представлява 6-часов спортен празник с 50 различни физически активости, в коитоучастват децата от учебното заведение, деца от ДГ „Славейче“, деца от Дневен център, 115 родители, учители, бивши ученици и със специален гост – Богомил Петов – първият български спортист, поставил световен рекорд.

Подготовката за мероприятието ЕДСУ в училището започнало още през юни. „Доброволческият актив от учители и ученици обстойно се запозна с каузите по които работи сдружение БГ „Бъди активен”. Взехме решение, освен богатата и разнообразна двигателна активност, да включим здравословно хранене и разделно събиране на отпадъци. Поставихме задача на учениците да подготвят информационни табла и да продължат да събират пластмасови капачки в домакинствата си.“ – Споделиха от ръководството на училището.

Училището е участвало и в кампанията „Капачки за бъдеще”, където учениците са предали над 60 кг. капачки. След регистрацията за ЕДСУ през месец юли, и повишеният интерес към темата, училището започва да си партнира с организации като фондация „За храната“ и ЕКОПАК.


В часовете по изобразително изкуство и технологии и предприемачество бяха изработени предмети от пластмаса, пана от капачки, тоалети от рециклирани материали/найлонови торбички/. Майстора в училището с помощта на ученици сковаха дървени пейки от палети, дървено скеле на хранителна пирамида. Направихме си и плакати.

На 27.09.2019 г., 8, 00 часа в училищната столова се проведе работилница за здравословно хранене с 18 уч-ци от ПГ и 1 клас и техните родители. Бяха представени 2 презентации на тема ”Повече плодове и зеленчуци” и „Витамини”. След това учениците изработиха плодови шишчета. На всички бе раздаден сертификат за участие.

„В 8,30 се извърши акция по предаване на хартия, а учениците идвайки в училище носеха и пластмасови капачки, които събират в домакинствата си и класните стаи. Включихме се и ние учителите, подкрепени от много родители. В контейнерите до училище изхвърлихме разделно друга хартия, стъклен амбалаж и пластмасови бутилки, донесени от учениците и техните родители сутринта.По време на акцията, която продължи до 9,00 по уредбата в училище звучаха песни за разделно събиране на отпадъци, които свалихме от сайта на ЕКОПАК. Родителите и помощния ни персонал подредиха хранителна пирамида, оформихме кът за отдих ”без отпадъци” в училищния двор.“

СУ „Свети свети Кирил и Методий“– Видин тържествено откри ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН НА СПОРТА В УЧИЛИЩЕ под мотото „Храни се здравословно, спортувай редовно! В ЕДСУ/Европейския ден на спорта в училище/ се включиха учениците от ПГ до 12-ти клас 360, /учители, помощен персонал и родители 115/. Отсъстваха 8 ученици, които бяха на танцов фестивал в Румъния,4 на пленер по рисуване във Враца и 25 ученици по здравословни причини.

На спортното събитие бяха поканени и присъстваха деца от ДГ ”Славейче“ – 20 души, един помощен център за работа с деца със специални потребности 4 души. Официални гости на събитието бяха: Богомил Петров-първият български спортист поставил световен рекорд. Състезател във вдигането на тежести, еколог, фотограф, спортен деятел и бивш възпитаник на училището. Г-н Богомил Петров изложи в училищния двор своя изложба, посветена на опазването на околната среда и почистването на река Дунав. На събитието присъстваха още: Цецка Червенкова- Експерт по ФВС в РУО-Видин, Диомил Попов- председател на обществения съвет. Директорът, инж. Б. Каменова, връчи на най-малките ученици от 1 клас Здравни букварчета. С притежанието си, учениците се ангажираха да идват всеки ден по-рано в училище и да пробягат 400 метра, след което олучават печат в буквара и в края на годината пробяганото разстояние се сумира. За участието си те също ще получат сертификат. Учениците получиха информация как и къде да изхвърлят разделно отпадъците.

В СУ“Св. св. Кирил и Методий“- Видин, учениците отбелязаха ЕДСУ чрез следните активности: Флашмоб на мажоретките, Модерен танц- ученици от 5,6 клас, аеробика под музикален съпровод на песентта „Арам-зам-зам”, Танц на пингвина, Велокрос-обиколка на двора, Обиколка на двора с тротинетки, ролери и кънки, Гладко бягане по класове с класните си ръководители, Общоразвиващи упражнения с музикален съпровод, Бягане с преодоляване на препятствия, Танц „Макарена”, Танц „Патето Яки”.

Различните организирани игри бяха:
 • Щафетна игра за разделно събиране на боклука” Събери разделно” с бягане и събиране на „ боклук” за 1-2 клас – Играта развива издръжливостта, защото обектите /учениците/ са в непрекъснато движение.
 • Кой ще прибере пръв боклука? – Игра за бързина, рефлекси,съобразителност
 • Рециклираща лента на бъдещето
 • Щафетна игра „Направи линия от еднакви отпадъчни материали”
 • Съобразителност и концентрация на вниманието
 • Игра на „Х” и „О”с отпадъчни материали
 • Щафетна игра „Здравословно или нездравословни храни”-Съобразителност и бързина
 • Игра с подскоци от обръч в обръч ”Камък, ножица, хартия“
 • Да преминем реката по речни камъни 
 • Ритмично и синхронно скачане в колони в поле от обръчи с музикален съпровод- учители и ученици
 • „Т”-тест; „Бомба”- памет, концентрация и съобразителност; Баскетбол; Волейбол; Футбол; Ходене с детски атрактивни кокили; Федербал; Фризби; Народна топка; Бягане и предаване на щафетна палка/насрещни щафети/; Надскачане в колони/скок дължина от място/ по отбори; Щафетни игри; Патешко ходене в колони за-ДГ,ПГ и 1 кл.; Боулинг; Тенис на маса; Скачане на въже- индивидуално и групово; Въртене на обръч; Бягане с преодоляване на препятствия; Шах; Табла; Дама; Катерене на върлина и придвижване във вис на гим. станок; Игри за развиване на рефлексите-„Хвани тояжка на приятел“-в кръг; “Пази се от въртящата топка“ и „Въртяща топка с кенчета”-пространство и време; Игри за работа в екип/учители/- „Намокри гъбата”, „Издухай топчето”; Клинбол- по отбори с бухалки; Йога упражнения; Подвижни игри с гимнастически характер – лазене, провиране, прескачане на препятствия; За деца със СОП- игра , работа със сензорна кутия, детски център,кутия за баланс и преминаване през тунели на топче; Коремни преси; Качване и слизане на гимнастическа пейка; Фитнес/упражнения от лег на лежанка, на успоредка, с гири; Хвърляне на медицинска топка;


Втората част на спортния празник премина под формата на Спортен магазин ”BGBeActive”, където учениците изпълнявайки дадено натоварване получаваха картонче с логото ”BGBeActive“ и с него отиваха да „пазаруват”/обменят/ на оформен в двора спортен магазин.

След приключването на спортния празник, ученици и учители посетиха градската градина, където се играха хора и танци. Друга локация беше Галерията и множество граждан на Видин се поинтересуваха и включиха в мероприятието.

В къта за отдих в двора на училището бяха оформени табла за здравословно хранене и разделно събиране на отпадъци, както и за необходимостта от рециклирането им. Проведе се изложба на предмети от отпадъчни материали.

Участниците в ЕДСУ получиха рекламни материали на кампанията: значки, гривни, както и заслужени поименни сертификати за участие, изработени от ръководството а училището. „За празничното настроение се погрижиха нашите мажоретки и отзовалия се клоун от читалище „Цвят”. 

През изминалата 2018/2019 година училището взима участие в събития като „Ден без асансьори“, Европейска седмица на физическата активност- MOVE WEEK – със спортни мероприятия всеки ден, Пролетен спортен празник, Вътрешен турнир по футбол, Ден без автомобили и Европейската седмица на спорта.

ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ Старо Оряхово – По време на 4 – часовия спортен празник бяха проведени разнообразни игри с учениците от 1 до 7 клас в присъствието и с участието и на педагогическия екип на училището. Денят бе отбелязан с 32 спортни дейности – част от които са футбол, борба, подвижни игри, щафетни игри, изпълнение на коремни преси,упражнения със спортни съоръжения, бягане, зумба, аеробика, народни хора и игрите „Познай скрития плод“, конкурс „Здравословна закуска“, беседа „Водата-извор на живот“,игра „Превърни селото в оазис“,“Събирай отпадъци разделно“,“Боклучената линия“. Училището е активен участник и в останалите инициативи от кампанията Now We Move

ОУ „Св. Климент Охридски“ – Хасково – Под надслов „Мама, татко и аз след последния учебен час“ бе Организиран ЕДСУ – спортни игри през целия ден в междучасията – скачане на въже, въртене на обръч, 4 флаш моб акции с разиграване на общ танц, съревнование в патешко ходене 1-4 клас, маратон около сградата на училище на голямото междучасие, футбол и волейбол в часовете по ФВС за деня, стрелба с лък, най – висок и дълъг скок, скачане с чували, предизвикателство с брой направени коремни преси, като най-висока физическа активност имаше след 18:00 ч., в която се включиха ученици от всички класове, техните родители и учители от училището. Специално откриване на празника направиха актьори от ДКТ “ Димитър Димов“ със специално видео приветствие от най- обичаните adventure- teem организатори на детски лагери с изключително висока физическа активност; Флаш моб на различни танци – 3 вида, ходене с кокили. Организирани бяха щафетни игри по класове и паралелки, щафета между родители и учители за пример на техните деца. Здравословното хранене беше акцент в инициативата как да поддържаме добрата форма на тялото чрез правилно хранене и спорт. Децата продаваха с благотворителна кауза ( по инициатива на родителското настоятелство) плодове, ядки, фреш, тиква, зеленчуци и специално за целта изготвени тениски с надписи на Be Active – ОУ „Св.Климент Охридски“. Разбира се отпадъците се събираха в специално направени кошове за разделно събиране с различни цветове. Поканени бяха ученици от различни училища и деца от детските градини в града. Най-малките от детската градина бяха включени в игра, специално организирана за тях. Празникът приключи с традиционно българско хоро. Официални гости на събитието бяха представители на РИОКОЗ, РУО, БЧК, Младежки център, Журналисти от Haskovo.net, Haskovo.info, Дарик радио.

ПГ по МСС „П.К.Яворов“ – Гоце Делчев – В училището е проведен целодневен спортен празник с 19 активности, представяне на есета, стихотворения и презентации: В рамките на ЕДСУ беше организирано представяне на щанд със здравословни продукти, произведени от училищната биоферма, изготвени здравословни основни ястия и десерти, направени от учениците от специалността „Производство на кулинарни изделия и напитки“. Презентациите бяха на тема: „Промяната започва от мен“, „За едно по-добро бъдеще“, „Вървя“, „Разделно събиране на отпадъци“, „Здравословен начин на живот“, „Защо трябва да пием вода“,  Кръстословица „Разпознай какво се крие зад думите“.

Организираните активни игри по време на ЕДСУ в Гоце Делчев бяха: „Разделно събиране на отпадъци“, „Обърнато бурканче“, „Бързи рефлекси“, „Водоноска“, „Бързи водолази“, „Познай билките“, Канадска борба, Щафетно бягане, Футболен турнир с участието на отборите от ПГ по МСС „Пейо Кр. Яворов“ – гр. Гоце Делчев, ПМГ „Яне Сандански“ – гр. Гоце Делчев, СУ „Никола Йо. Вапцаров“ – гр. Хаджидимово, СУ „Йордан Йовков“ – село Рибново, който е проведен на градския стадион. Срещите бяха организирани в присъствието на част от ръководството на община Гоце Делчев, общински съветници, родители, представители на спортни клубове, журналисти, общественици и други. Срещите бяха записани от оператори на регионална телевизия ТВ „Запад“, телевизия от гр. Драма – Гърция и с дрон. Бяха направени експерименти с вода на следните теми: – „Колбата пие вода“; – „Разтворимостта на газовете във водата“; – „Топло и студено“. в присъстието на ученици от ПГ по МСС, родители, общественици, официални лица, деца от детска градина „Брезичка“ – гр. Гоце Делчев, БК „Яворов“ – гр. Гоце Делчев, ХК „Пирин 64“ – гр. Гоце Делчев, ФК „Пирин 1912“ – гр. Гоце Делчев, туристическо дружество „Момини двори“ – гр. Гоце Делчев, СК „Канадска борба“ – гр. Гоце Делчев и др. 

Европейският ден на спорта в училище е иницииран от Унгарска федерация за училищен спорт Magyar Diáksport Szövetség (Hungarian School Sport Federation). В България инициативата се води от BG Бъди активен в партньорство с Международната асоциация за спорт и култура ( ISCA – International Sport and Culture Association ), Youth Sport Trust, Фондация Fundacja V4SportEUPEA European Physical Education Association Програмата се осъществява с финансовата подкрепа на Еразъм+ на Европейския съюз и в подкрепа на Европейската седмица на спорта #BeActive
Scroll to Top

Този уебсайт ползва „бисквитки“ (cookies) единствено с цел по-добра функционалност за потребителя. С продължаване на сърфирането и кликване на който и да е линк от тази страница Вие потвърждавате, че сте наясно с това.

Бисвкитките, които използваме са анонимни и не съдържат никакви лични данни. Ако имате някакви въпроси по отношение на тази Политика за бисквитки, свържете се с нас на имейл: [email protected]