Над 10 вида физическа активност по време на откриването на Европейски ден на спорта в училище

essd2018

Над 10 вида физическа активност по време на откриването на Европейски ден на спорта в училище

Европейски ден на спорта в училище бе официално открит в Национално средно училище „София“ с богата програма включваща демонстрации по таекуондо, джудо, бокс и турнири по баскетбол, волейбол, футбол и тенис на маса с участието на ученици от петте училища. В откриващото събитие се включиха и ученици от четирите спортни училища в София СУ „Ген. Владимир Стойчев“, 166 СУ „Васил Левски“, 153 СУ „Неофит Рилски“ и 57 СУ „Св. Наум Охридски“, които заедно със своите връстници от училището – домакин участваха в спортни демонстрации и турнири.

Тази година Европейският ден на спорта премина под патронажа на министъра на младежта и спорта г-н Красен Кралев, като Министерството на младежта и спорта ще осигури награди за най-активните училища в страната в този ден. Европейският ден на спорта се провежда у нас за четвърта поредна година, като инициативата се координира в България от сдружение „БГ Бъди активен“ .

essd2018

Пожелавам този Европейски ден на спорта да прерасне в седмица, седмицата в месец, месеците в година на спорта и всички ние, които сме тук, да покажем, че мястото на спорта е в училището“, с тези думи заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов даде старта на Европейския ден на спорта в училище.

Важно за нас е между секторното сътрудничество – имаме представители на образователния сектор, на спортния сектор, здравния сектор, висшето образование. Всички те заедно работят за децата и им помагат да са активни всеки ден“, каза Биляна Милева – мениджър проекти в Сдружение „БГ Бъди активен“.

essd2018
essd2018

Сред официалните гости на събитието бяха  също проф. Красимир Петков – декан на треньорския факултет в Национална спортна академия „Васил Левски“, Марияна Стоилова – представител на Регионално управление на образованието София град, директорите на спортните училища в София. Посланици на Европейския ден на спорта в училище бяха двукратният олимпийски шампион по борба /класически стил/ проф. Петър Киров – преподавател в спортната академия и именитият български национален състезател по волейбол Евгени Иванов, които отправиха специални послания за спорта към учениците.

През 2017 година, 74 хиляди ученици oт над 175 населени места взеха участие в най-активния ден сред учениците, като нашата държава отново бе сред призовите места в Европа от всички участващи 19 държави с най-много раздвижени ученици, благодарение на сдружение БГ Бъди активен.

essd2018
essd2018
essd2018
EU+Erasmus