BG Бъди активен става част от инициатива в подкрепа на хората с хемофилия

Споделянето е сила

BG Бъди активен става част от инициатива в подкрепа на хората с хемофилия

 

Велопоход в София, Пловдив, Варна и Бургас по повод Световния ден на Хемофилията – 17 април 

За 3-та поредна година ще се проведе Велопоход  в подкрепа на хората с хемофилия. Миналата година велопоходът се проведе паралелно в София, Пловдив и Варна, като в шествието се включиха над 350 души. Тази година ще се присъедини и град Бургас в инициативата.

Тазгодишната кампания ще премине под надслов “Споделянето е сила”. Идеалната цел на събитието е да повиши информираността и толерантността в обществото по темата за заболяването хемофилия и да разпространи, че това е генетична болест, чието лечение е напреднало, овладяно и дава възможността на всички засегнати да водят един нормален, равнопоставен и пълноценен живот.

С подкрепата на кампанията, BG Бъди активен иска да допринесе за повишаване на информираността на обществеността за характера на заболяването и да призове повече хора  да подкрепят хората с вродени нарушения в кръвосъсирването и техните близки.

Вдъхновението за велопохода идва от факта, че това е един от двата позволени/препоръчителни спорта за пациентите, болни от хемофилия. Велопоходът е инициатива, която може да привлече вниманието на медиите и активните и социално-ангажирани хора, които да се запознаят подробно с темата и съответно да станат посланици на инициативата с повишаване на инфомираността в обществото.

Споделянето е сила

Хемофилията е наследствено предавано генетично заболяване, което понижава способността на тялото да съсирва кръвта и резултатът от което е по-продължителни кръвоизливи при нараняване, лесно появяване на синини и увеличен риск от вътрешни кръвоизливи в ставите и/или мозъка. Заболелите с по-леката форма на заболяването могат да имат симптомите на болестта след инцидент или по време на операция. Кръвоизливите в ставите могат да доведат до постоянно увреждане (напр. инвалидизиране на индивида при продължителни кръвоизливи в ставите на крайниците), докато мозъчните кръвоизливи могат да се изразят в продължителни във времето главоболия, загуби на съзнание и припадъци.

Съществуват четири типа хемофилия, като най-разпространени са хемофилия тип А (липсващ фактор VIII) и хемофилия тип Б (липсващ фактор IX). Болестта е рецесивна и именно заради това засяга предимно момчета – предава се от майка на син (жените са преносители на заболяването, докато мъжете проявяват симптомите).

Лечението се състои във вливане на липсващия фактор на кръвосъсирване. Това може да се прави всекидневно или по време на кръвоизлив, съответно в домашни условия или в болнично заведение. Липсващите фактори могат да се набавят от човешка кръв и чрез рекомбинантни методи. Около 20% от хората развива антитела към съсирващите фактори, което прави лечението по-трудно.

“Споделянето е сила!“ Споделете и помогнете на инициативата да достигне до повече хора!