Кампанията NowWeMOVE България

Европейската кампания NowWeMOVE България е визия, в която секторът “спорт за всички” намира начини за сътрудничество с други сектори за увеличаване нивото на физическа активност в цялата страна.

Кампанията се гради на 3 принципа:

1. ДА СЕ ПОВИШИ ИНФОРМИРАНОСТТА относно ползите от физическата активност;

2. ДА СЕ НАСЪРЧИ редовното участие в различни видове спорт и друга физическа активност;

3. ДА СЕ ПОДОБРЯТ възможностите за достъп до спорт и физическа активност;

 

Елементи на кампанията са MOVE Week – Европейска седмица на физическата активност и спорта,  Европейски ден без асансьори,  Европейски ден на спорта в училище, Европейски фитнес ден, MOVEment Pills, обучения и уъркшопи. Можете да намерите малко повече информация за тях по-надолу.

 

BG Бъди активен е национален координатор на кампанията NowWeMOVE България. 

moveweek-фотопредизвикателство

Седмица на физическата активност и спорта – MOVE Week

Седмицата на физическата активност и спорта – MOVE Week тази година ще се състои от 28-ти май до 4-ти юни.

MOVE Week се провежда в страната от 2012 година и е мащабен празник на физическата активност, като в нея се включва общини, спортни клубове, НПО и доброволци. Чрез събитията, част от MOVE Week гражданите имат възможност да опитат различни видове спорт и физическа активност (походи, танци, йога, бойни изкуства, фитнес тренировки и т.н.), за да изберат най-подходящата за своите нужди.

През 2016 MOVE Week се проведе за първи път през май, като през следващите години инициативата е фиксирана в последната седмица на май.

Седмицата на физическата активност и спорта – MOVE Week е един от основните елементи на кампанията NowWeMOVE. MOVE Week е ежегодна седмица, през която се дава възможност на всеки да бъде активен, без значение от възрастта, пола, физическите възможности и социалния статус.

Регистрирай събитие на http://bulgaria.moveweek.eu/

Ден без асансьори – No Elevators Day

Сдружение “BG Бъди активен” ви предизвиква да забравите за асансьора и да се раздвижите като се качите по стълбите

Ден без асансьори (No Elevators Day) е глобална инициатива част от целогодишната кампания NowWeMOVE, която раздвижва все повече хора посредством събития свързани с физическата активност и спорта. Инициативата има за цел да фокусира общественото внимание върху важността от физическата активност за здравето и благосъстоянието на населението. И също така да демонстрира на гражданите колко лесно е да се движат, независимо от натовареното им ежедневие.

През 2018 година “Денят без асансьори” ще се проведе на 25-ти април.
“Ден без асансьори” може да се осъществи навсякъде – в офиси, търговски центрове, обществени блокове, паркинги, университети и други обществени или частни сгради.

Всеки желаещ да вземе участие в инициативата може да го направи. Изберете стълбите вместо асансьора и бъдете част от “Ден без асансьори“. Естествено, събитието е доброволно и асансьорите могат да останат достъпни за хора с увреждания, както и за тези, които просто не проявяват желание да се включат.

За партньорство и повече информация как да организирате събитие ни пишете на [email protected]

Общоевропейски флашмоб
FlashMOVE

Флашмобът FlashMOVE има за цел да разпространява ползите от физическата активност чрез танца, като за целта се изпълнява една и съща хореография, в един ден и час, на една и съща музика във всички участващи държави. Хореографията на флашмоба е лесна и в нея могат да се включат дори и зрителите.

FlashMOVE в Пловдив:

https://www.youtube.com/watch?v=OnFWoMTGLl0

https://www.youtube.com/watch?v=-Rb45PqojXk

european school sport day bulgaria move week bulgaria 2015

Европейски ден на спорта в училище – European School Sport Day

Европейският ден на спорта в училище е вдъхновен от Унгарския ден на спорта в училище.

ЕДСУ е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за “принадлежност към училището” за всеки участник. Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност сред учениците в цяла Европа и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации.

Европейски ден на спорта в училище дава възможност на училищата:

  • Да се свържат с други европейски страни;
  • Да популяризират физическото възпитание и спорт в училищата;
  • Да създадат условия за забавление чрез физическа активност за младите хора;
  • Да подобрят общественото здраве и благополучие, чрез въвеждане на методи за учене през целия живот;
  • Да засилят участието и развитието на социални умения сред учениците.
move quality nowwemove bgbeactive wow sport sokol

Европейски фитнес ден – European Fitness Day

Европейският фитнес ден е един от най-новите елементи на кампанията NowWeMOVE, който през тази година ще се състои на 27-ми септември.

Европейският фитнес ден е базиран върху Националния фитнес ден, който се организира от UK Active и се състоя за първи път през 2014. Идеята е спортни клубове, паркове и центрове за отдих да отворят врати за тези, които биха желали да ги посетят.

Чрез събитията, част от Европейският фитнес ден гражданите ще могат да пробват различни форми на физическа активност и да изберат най- подходящата за своите нужди.  Всички знаем за ползите от редовните тренировки, но за много от нас включването на спорт в ежедневието е сериозно предизвикателство, а не трябва да бъде така.

.

NowWeBIKE

Трансгранично колоездачно турне NowWeBIKE

NowWeBIKE е един от новите елементи на кампанията NowWeMOVE. Група ентусиасти велосипедисти тръгват на колоездачна обиколка, която преминава през няколко Евро-вело маршрута и завършва в Европейската столица. Целта на NowWeBIKE е да разпространява ползите от физическата активност и рисковете, които крие липсата на такава сред широката общественост. Също така вело-обиколката е и в подкрепа на Европейската седмица на спорта (European Week of Sport).

MOVEment pills office exercises hamstrings and glutes

Хапчета на здравето – MOVEment Pills

Знаете ли че съществува лекарство, което облекчава болките в гърба и ставите, подобрява вашия сън, увеличава продължителността на живота и помага да се чувствате много по-добре?

В търсенето на креативен начин да популяризираме всекидневното движение – 365 дни в годината, ние създадохме кутиите MOVEment Pills, чрез които целим да покажем на хората, че е лесно да бъдат физически активни. Кутиите са физически продукт, който може да бъде разпространяван чрез пощата, по време на директни срещи, събития. Продуктът се приема изключително позитивно на европейско ниво.

Към MOVEment Pills сме създали над 90 броя видео упражнения, чрез които гражданите получили продукта могат да бъдат физически активни в свободното си време и на работното си място.

Обучения и уъркшопи

Очаквайте подробна информация за обученията, които сме провели до сега  съвсем скоро!