Еврокомисар Тибор Наврачич изрази своята подкрепа към инициативата Европейски ден на спорта в училище

Тибор Наврачич-подкрепа ЕСДУ

Еврокомисар Тибор Наврачич изрази своята подкрепа към инициативата Европейски ден на спорта в училище

Еврокомисар Тибор Наврачич заяви своята подкрепа към инициативата Европейски ден на спорта в училище, като  отправи покана за активно включване на българските училища в голямата Европейска кампания, а с това и нашите усилия за увеличаване на физическата активност при децата в училище.

Европейски ден на спорта в училище цели да насърчи физическата активност сред учениците в цяла Европа и да включи колкото се може повече деца и млади хора, училища и организации.  През 2017 г. в събитието взеха участие повече от 350 училища от над 180 населени места. В рамките на един ден инициативата успя да привлече към движението и спорта близо 74 000 ученици и над 7500 родители и учители, а материалите и посланията на кампанията достигнаха до над 130 000.

В своята покана за включване към училищата, еврокомисарят  за образование, култура, младеж и спорт Тибор Наврачич подчерта значението на инициативата за насърчаване на здравословен и активен в начин на живот при децата.

христо ботев благоевград

Нивата на обездвижване при децата и тийнейджърите са се увеличили десет пъти през последните четири десетилетия. Статистиката сочи, че България е на пето място в Европа по детско обездвижване.  Обездвижването и наднорменото тегло могат да имат сериозни последици за здравето и развитието на децата.

Увеличава се рискът от редица хронични незаразни болести (диабет пит 2, сърдечно съдови заболявания и т.н.). Наред с тях има сериозен риск за когнитивното развитие и социализацията на децата свързани с липсата на самочувствие и различните форми на изключване. За първи път в човешката история, децата ни са поколение, което ще живее 5 години по-малко от родителите си.

Сдружение „BG Бъди активен“ има за цел да промени тази ситуация, като Ви кани да станете част от Европейски ден на спорта в училище.  През 2018-а година събитието ще се проведе на 28 септември (петък). Можете да регистрирате Вашето училище ТУК

Награждаваме 7 учебни заведения от Пловдив