Ричард Бейли: Има само едно място, на което всички деца са податливи на влияние – и това е училището (ВИДЕО)

активни занимания в училище

Ричард Бейли: Има само едно място, на което всички деца са податливи на влияние – и това е училището (ВИДЕО)

Годините в началното училище са периодът, когато децата трябва да развият силна връзка с движението, което в бъдещето може да прерасне в специални умения. От седемгодишна възраст до навлизането в пубертета, децата са „гладни за движение”.

Това е периодът, когато научават движенията, които ще са им нужни, за да могат да практикуват и да се наслаждават на активности като тичане, скачане, хвърляне и хващане. Не става въпрос за конкретни спортни умения, а за такива, които са основни за много спортове и игри, които децата практикуват.

Стотици проучвания от цял свят сочат едно и също: ежедневната физическа активност води до по-добро поведение, по-често присъствие в часовете и по-високи оценки. Това е валидно както в близък (веднага след провеждането на физическата активност), така и в далечен план.

Ричард Бейли (главен изследовател на Международния съвет за спортни науки и физическо възпитание професор и преподавател по педагогически науки  във Великобритания) е автор на човешкия основен модел на концепцията за активните училища.  Той прекарва доста години в практика и изследване в различни организации относно прилагането на научни концепции за подобряването на начина на живот на хората.

„Човешкото тяло и мозък са създадени да бъдат физически активни. Ние функционираме най-ефективно, когато сме активни. Ако не сме активни, това би имало последици за нашето здраве, физическо състояние, познавателни способности и почти всеки аспект от нашето съществуване. Сега живеем в среда, която не е нормална, здравословна и активна и потенциално бихме могли да пострадаме от тези последици“.

Съществуват множество източници, критерии и практики, които определят изискванията за едно училище да бъде активно. Училищните лидери трябва да вземат мерки в различни насоки, с цел създаването на едно такова. Например – осигуряването на възможност за децата да бъдат активни се счита за основен критерий, а подпомагането на професионалното развитие на учителите е добра практика.

 

„Има само едно място, на което всички деца са податливи на влияние – и това е училището. Не съществува друго такова място за тях. Аз мисля, че трябва да започнем да мислим много по-сериозно за това какво всъщност е Активното училище, за да може това да се отрази и на децата“.

ВИЖТЕ какво сподели  Ричард Бейли в своето интервю с  нас:

Европейският ден на спорта в училище дава на децата чудесната възможност да се включат в различни физически активности, изпълнени с позитивни емоции.  Съществуват редица начини, чрез които ЕСДУ може да подсили вашата училищна дейност, както и да подпомогне училищните приоритети.

Свържете се с нас за повече информация за Европейски ден на спорта в училище на activeschools@bgbeactive.org