Проблемът с обездвижването при децата – отговорност на правителството

Проблемът с обездвижването при децата – отговорност на правителството

 

Модерната държава е тази, която осигурява на своите граждани условия за здравословен живот

Политиките, ориентирани към децата, са ключов фактор за всяка държава

По данни на Световната здравна организация България е на пето място в Европа по обездвижване при децата. 200 хил. българчета са с наднормено тегло, а 67 хил. страдат от затлъстяване. Хипертонията, лошият холестерол, диабетът тип 2 се появяват все по-често при деца и подрастващи у нас.

Проучванията показват, че тези болести се появяват при нашите деца вследствие на наднормено тегло и обездвижване. Според изследванията деца с наднормено тегло, е с голяма вероятност да задържи и увеличи теглото си в зряла възраст. С това се отключват и все повече здравословни проблеми.

Работейки в областта за повишаване на активното време при децата и подрастващите, забелязахме доста „дупки“ в системата като цяло. Например – липсата на подходящи условия за спорт и физическа активност особено в малките населени места,  нездравословен модел на хранене в училищата и детските градини – липса на надеждна информация по отношение на храненето, която децата да получават в училище. В България няма никакво обучение за принципите на здравословен начин на живот и на здравословното хранене, а в самите училища няма добри условия за хранене. Още лошата училищна база за физическо възпитание и спорт в училищата, липса на правилно обучени кадри за работа с децата и т.н.

fizkulturen-salon

Лошото състояние на салоните и на пособията за спорт е първостепенен проблем.

Недостатъчната материална база в училищното образование съществено възпрепятства провеждането на спортни занимания, в които са обхванати всички деца и ученици – доста от училищата в България изобщо нямат функциониращи физкултурни салони. А голяма част от тези, които имат са далече от перфектното състояние и по никакъв начин не отговарят на установените стандарти.

Според нас повишаването на епидемията от обездвижване в детска възраст не е нищо друго освен национална криза и ние се проваляме като бездействаме в  справянето с нея. Публикуването на тази статия цели  да провокира нови амбиции, нови инициативи и идеи  у правителството, които ние ще приветстваме, като подчертаваме, че трябва да се направи повече.

Особено подкрепяме поетите до сега  ангажименти за ежедневна физическа активност в училищата и инвестирането в здравето на децата. Въпреки това обаче, данните от статистиката продължават да са крайно негативни.

За да се “обърне” тенденцията, не е необходимо да се открива топлата вода. Часовете по физическо възпитание и спорт не са всичко, но са част от картината и решението.

Награждаваме 7 учебни заведения от Пловдив

BG Бъди активен вярва, че правителството може да направи повече, включително:

  • Началните училища да осигурят на децата минимум 60 минути физически упражнения дневно – 30 минути в клас или в гимнастическия салон и 30 минути извън училище.
  • Осигуряване на по-голяма яснота относно бъдещето на спортните съоръжения в училищата и да проследи тяхното въздействие, за да гарантира, че инвестициите превръщат училищата в подходящо място за физическа активност
  • Да се работи с децата и семействата извън училищното време, като им се дава възможност за водене на активен начин на живот
  • При по-големите класове, след пети клас нагоре, да влизат професионални треньори, които да запалят децата по даден спорт
  • По-голям дял в менюто на децата в детските градини и училищата на пресните плодове и зеленчуци.
  • Правителството трябва – като приоритет – да обедини организации от различни области на храненето, физическата активност и психическото здраве, така че те да могат да работят заедно за да подкрепят цялостно здравето на децата и младите хора

Ние оставаме напълно ангажирани  с борбата за обездвижването при децата и желаем да работим с правителството и широките заинтересовани страни заедно.

moveweek

2018 година ще бъде четвъртата година, през която организираме националния празник посветен на спорта в училище – Европейски ден на спорта в училище. През 2017 година 74 хиляди ученици oт над 175 населени места взеха участие в най-активния ден в училище.

Най-активният ден в училище е пример за събитие, обединяващо ученици от цялата страна в един активен спортен ден, изпълнен с много игри, спорт и веселие. Нашата гордост е, че България винаги е сред призовите места в Европа от всички участващи 19 държави с най-много раздвижени ученици и с ваша помощ ние ще можем отново да раздвижим учениците на България.

БГ Бъди активен има разработени редица ресурси със свободен достъп, които са в подкрепа на активните училища и са предназначени да служат като помагало за преподаватели, стремящи се към промяна в тяхното училище.

Проектът „Активни училищни общности” създаде редица ресурси, за да помогне на спортните организации да разчупят леда и да работят със училищата по различни инициативи за физическа активност вътре и извън училищна обстановка.

Можете да ги свалите свободно ТУК

Искаме да създадем обществена среда, която да наложи модела, че да живееш здравословно е модерно и интелигентно

Награждаваме 7 учебни заведения от Пловдив