8 начина сам да подобриш своята улица

промени-улицата

8 начина сам да подобриш своята улица

 

Дори и най-малкото нещо, което можете да направите, ще направи голяма разлика за вашата улица

Понякога дори най-малките неща, които можем да направим за нашите квартали, могат да имат най-голямо въздействие. Ние, от “БГ Бъди активен” знаем силата на прекопаната градинка, засаденото дърво, боядисаната пейка или малка библиотека, монтирана на тротоара. Тук споделяме няколко,на пръв поглед малки, градски интервенции и идеи, които показват как дори най-малките промени могат да направят нашите градове по-добри места.

Надяваме се, че изброените примери, ще ви послужат като ресурс за градско вдъхновение, за да направите промяната възможна и във вашия град:

Какво можеш да промениш: На твоята улица?

1.Редизайн на пешеходен пътека.

– През 2015 г. няколко улици в Сиатъл се възраждат, когато един артист рисува колоритни и цветни нови пешеходни пътеки. Вместо да ги изтрие, градът ги превърна в постоянна част от пейзажа и дори присвои идеята, създавайки програма за пешеходни преходи в общността, така че други квартали да създават свои собствени улични изкуства. Така се увеличи и насърчаването на увеличаването на видимостта и безопасността на пешеходците.

2.Направете градинка

-Прекопайте градинката на тротоара пред вас. Изчистете е от такъни и боклуци.Посадете цветя и зеленина

3.Направете пейка за сядане

Едно малко нещо, което човек може да направи за своя град, е да изгради привлекателна пейка и да я постави там, където е необходимо

Гледайте видео урок “Направи си сам пейка от палети”

направи си сам

4.Създайте малкa безплатна библиотека

Библиотекaта може да е съвсем аматьорска и малка, но удоволствието и радостта от четенето на книга остават. Проектът „Малки свободни библиотеки“  създава реална литературна общност на градските улици.

5.Поставете паркинг за велосипеди

Местата за заключване на велосипеди никога не са достатъчно. Можете да поставите различна от традиционната стойка за велосипеди. Така ще спомогнете и за увеличаване на физическата активност среда хората, като улесните избора им на колело за предвижване.

6. Засадете дърво

Сянката, спокойствието, устойчивостта – дърветата добавят толкова много към градския пейзаж и изискват толкова малко.

7. Вдигнете и “чуждото ако”

Когато разхождате своето куче и почиствате неговите изпражнения, можете да изчистите и такива, които не са останали след вас.

8. Изчистете грозните драсканици от стените и изрисувайте красиви графити.

Дайте възможност местни артисти да се учат като рисуват върху стените. Така градът става по-вълнуващ, привличащ поглед.

Източник: curbed.com/

През последните две години, БГ Бъди активен насочи част от своите дейности към промяната именно на средата, в която живеем. Проектът„_Място в различните градове из страната се осъществи на различни места – междублокови пространства, градинки, като те се предлагат от местните хора.

Основната цел е промяна на нагласите на обществото чрез активното им въвличане в процеса на промяна. „_Място“ се реализира с подкрепата на Фондация Кока-Кола. Много градове в България преминаха ‘placemaking'(местоправене) процес, чрез който местните общности – младежки организации, квартални групи, общини, бизнес – успяха да променят публично място в техния град.