Награждаваме най-активните училища за 2017-та

Награждаваме най-активните училища за 2017-та

Награждаваме най-активните училища за 2017-та

„BG Бъди активен” връчва специални награди на отлично представилите се учебни заведения по време на Европейската инициатива

През 2017-та, Европейски ден на спорта в училище се проведе на 29-ти септември и раздвижи над 370 учебни заведения в цяла България. В рамките на един ден бяха организирани множество различни събития с участието на близо  74 000 ученици и близо 7 500 преподаватели и родители, като посланието н кампанията достигна до над 130 000. И тази година събитията се отличават с голямо разноаобразие, широко отразяване в социалните медии и ангажиране на родителската общност в подкрепа на спорта и физическата активност сред подрастващите.

Определянето на най-активните училища в България отново бе сериозно предизвикателство пред екипа на BG Бъди активен, тъй като много от учебните заведения участвали в Европейския ден на спорта в училище се бяха справили отклично и покриват критериите за активно училище, поставени от нашия екип.

За първи път на учебните заведения бе дадена възможност да реализират  FlashMOVE хореография, като част от активностите в деня, което им даваше и допълнителни бонус точки. Освен него сред основните критерии бяха мащаба и  продължителността на физическите активности и техния разнообразен характер. В някои от училищата наблюдавахме излизане на инициативата извън рамките на училището, което, разбира се, оценихме.

европейски ден на спорта в училище

След като подробно прегледахме отчетите на всички училища, решихме да изберем следните учебни заведения:

Най-активно училище в България, получаващо награда от 350 лева е: Средно училище ,,Христо Смирненски” с.Кочан, обл.Благоевград. Списъкът включва 33 активности, в които са се осъществили по време на Европейски ден на спорта. Изключително разнообразен характер на всяка една дейност от събитието, като мащабът  е излезнал далеч извън рамките на училището и е обхванал почти цялото населено място. Двигателят на спортните инициативи на училището е Динко Кумбаров (учител по физическо възпитание и спорт), който мотивира своите ученици да спортуват по различен начин през цялата година.

Европейски фитнес ден

Сутрешна физзарядка с топка- всички ученици са с топка на училище, лекоатлетически крос, FlashMOVE, състезание ,,Ръчна количка”, турнири по баскетбол, волейбол, шах, тенис и федербал са само част от 33-те интересни занимания, организирани в Кочан.

г-н Кумбаров, успя да въвлече и детска ясла ,,Снежанка” и Целодневна детска градина ,,Пролет” Осъществи се поход до местността ,,Припор”, в който участваха всички ученици и учители, както и помощния персонал на училището. Денят в Кочан завърши с общоселско хоро на площада на селото.

Учениците от СУ „Христо Смирненски“ Кочан  под вещото ръководство на г-н Камбуров участват във всички инициативи организирани през годината от BG Бъди активен!

ВИЖТЕ видео от учениците на Динко Кумбаров по време на най-активния ден в Европа:

Училища подгласници, получаващи награди от 250 лева 

 НУ „Цани Гинчев“ – Лясковец –   Продължителност на физическата активност от 130 минути и частие на 280 деца. Училището участва с FlashMOVE, отборна състезателна игра, танц, състезателна игра, Скрито съкровище. Отново инициативата Европейски ден на спорта в училище е излезнала извън рамките на училището и в нея са участвали  100 деца от две детски градини. Учебното заведение е участвало и в Move Week 2017

Училища подгласници

XI ОУ “Христо Ботев” – Благоевград – Училището е организирало спортен празник под надслов „Подвижни и здрави“ с продължителност от 150 минути, на който са присъствали всички ученици, деца от две детски градини и 70 родители и преподаватели. Организираните активности са: Гимнастика с музика; Спринтово бягане; Най-дълго хоро; Обиколка на училищния двор; Народна топка; FlashMOVE. Учебното заведение е участвало и в Move Week 2017

христо ботев благоевград

  Професионална гимназия “Велизар Пеев” – Организирания спортен празник в учелното заведение е с продължителност от 180 минути – в него са се включили всички ученици и  22-ма преподаватели от гимназията. Активностите, които са инициирали са различни- демонстрация и запознаване със спорта “ханбал”, турнири по футбол, баскетбол, волейбол, бадминтон, фитнес, аеробика, както и представяне на танца на кампанията. Учебното заведение е участвало и в Move Week 2017

Училища подгласници

Специална награда от 200 лева се присъжда на следните училища

 Второ основно училище “Гоце Делчев”  -Организиран спортен празник  с продължителност 130 минути и участие на 100% от учениците и 86 учители и родители.  Заниманията са включили 13 активности –  утринна гимнастика; народни хора и танци; спортни игри: футбол, баскетбол, народна топка, щафетни игри с бягане, скачане и подаване; тенис на маса; федербал; художествена гимнастика; FlashMOVE; лека атлетика: бягане, скачане на въже, дълъг скок, вдигане на гири, дърпане на въже.

 ОУ “ГЕО МИЛЕВ” – Грохотно – Училището е организирало спортен празник с продължителност над 3 часа, в който са участвали всички ученици и 14 учители. Заниманията са включили щафетни игри, земна гимнастика, състезателни игри, състезание по най-дълго скачане на един крак и различни спортни игри. Част от активностите и бил и  танца Flash Move.  

 Частна профилирана гимназия “Антоан дьо Сент-Екзюпери” и Частно основно училище “Малкият принц” – участие в Fitness DAY, FlashMOVE; турнири по футбол и волейбол, лекоатлетически състезания и динамични игри, фитнес упражнения и интензивни силови тренировки за гимназистите и фитнес – упражнения, турнири по народна топка и футбол, различни щафетни игри за децата от основното училище – участвали са 100% от децата и всички преподаватели в двете учебни заведения.

ОУ “Любен Каравелов” – Видин – Организиран 200 минутен спортен празник под надслов „Нека играем заедно“ – с участието на близо 95% от учениците, 70 преподаватели, родители и бивши възпитаници на училището. По време на празника учениците от начален етап са участвали в следните активности: щафетни игри, йога, народна топка, народни хора, и танца FlashMOVE. Учениците от прогимназиален етап са се включили с класни отбори в срещи по футбол, волейбол, стрийтбол и народни хора. В двора на училището са организирали свободни зони за игри по избор на останалите участници.

Европейският ден на спорта в училище (ЕДСУ) е ден, посветен на насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на елемента на забавлението и се изпробват нови видове физическа активност и спорт, за да се повиши усещането за „принадлежност към училището“ за всеки участник. Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност сред учениците в България и цяла Европа и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации.

Европейски ден на спорта в училище през 2017 година бе подкрепен от Лилд България 

 

„BG Бъди активен” благодари на всички включили се  учебни заведения!