_Място се бори за приз от ISCA AWARDS 2018. Подкрепи ни!

_Място се бори за приз от ISCA AWARDS 2018. Подкрепи ни!

 

Наградите ISCA Movement Spaces Awards 2018 награждават  най-добрите активни градски пространства

През 2018 г. Международната асоциация за спорт и култура (ISCA) реши да връчва награди на организациите, които преоткриват градските пространства и ги превръщат в активни пространства.

MOVEment Spaces са пространства в градската среда, които позволяват на гражданите да се радват на правото си да се движат. Проектът на ISCA цели насърчаването на партньорството между градовете и местните спортни организации, което е ключът към разработването на устойчиви програми за физическа активност. Двугодишният проект обедини пет европейски града (Барселона, Бирмингам, Париж, Вроцлав и Пловдив), пет неправителствени организации и експерти, които събират, споделят и прилагат добри практики, които насърчават участието във физическа активност в градски условия.

БГ Бъди активен и проектът _Място в Златица и Трудовец са сред номинираните за ISCA Movement Spaces Awards !

Обновените пространства по проекта _Място предоставят  възможност на хора от различни възрасти безопасни места за физическа активност, като същевременно позволява да се провеждат и редица развлекателни дейности в района. Това дава възможност на хората да са по-близо и да се създаде силно чувство за общност. Когато това се постави в контекста на малки, недостатъчно финансирани населени места, предизвикателството става още по-трудно. Въпреки това BG Бъди активен успя да направи това. Златица и Трудовец са места, в които хората са имали изключително ограничени възможности да бъдат активни. На местата бяха инсталирани разнообразни съоръжения като шахматни дъски, игрища, тенис на маса, детски площадки и пейки.

Привличането на доброволци с цел възстановяване на районите и осигуряване на неформално образование на местните хора осигурява устойчивост на местата.

Номинациите в конкурса на ISCA за активно пространство са разделени в основни три категории градски пространства: Зелени пространства (паркове и други зелени площи), Черни пространства (павирани и асфалтирани пространства, включително площади и пътища) и Сини пространства (където и да е водата, като езера, реки или пристанища). Те ще бъдат избрани от всички кандидати от компетентно жури.  Последната четвърта категория е оставена за „избор на публиката“. Всеки може да гласува за своето място до 9-ти октомври ТУК.

Печелившите кандидати ще бъдат представени в Париж на 23 ноември по време на конференцията MOVING People – MOVING Europe.

Гласувайте ТУК за проекта _Място. Заедно правим промяната възможна!