Какво можеш да промениш: В местния парк?

Този уикенд БГ Бъди активен ще открие първите две нови пространства

Какво можеш да промениш: В местния парк?

Знаете ли колко силно може да е въздействието на прекопаната градинка, засаденото дърво, боядисаната пейка или малката библиотека, монтирана на тротоара. В предишната статия от рубриката “Какво можеш да направиш, за да промениш своята улица” споделихме няколко интересни интервенции и идеи, които показват как дори най-малките намеси могат да направят нашите градове по-добри места.

Помислете сега за местния парк. Този в близост до вашия дом. Такъв какъвто трябва да бъде ли е? Дали новото, на скоро поставено фитнес оборудване е необходимо на вашата местна общност? Има ли нужда от детска площадка? Дали новите баскетболни кошове ще го направят по-привлекателен?

Надяваме се, че изброените примери, ще ви послужат като ресурс за градско вдъхновение, за да направите промяната възможна и във вашия град:

Какво можеш да промениш: В местния парк?

изскочил парк

Изграждане на „изскачаща“ детска площадка.

Забравете стандартната представа за детската площадка. Никой жител на града не е твърде голям, за да играе, и нито едно градско пространство не е твърде малко, за да се превърне в игрален пейзаж, дори и само за няколко часа. Използвайте стари кашони, дървени отпадъци, гуми и камъни. Когато хората от различни възрасти се съберат, за да играят по неочаквани начини, общностите стават по-силни.

Започнете градска овощна градина.

Това е по-скоро дългосрочно решение за подoбряване на парковете. Посадете дърво в парка до вас. Поканете повече хора от общността да засадят и те.

Една популярна китайска поговорка гласи: “Най-доброто време да посадиш дърво е преди 20 години. Второто най-подходящо време е сега!”

Изграждане на люлки за възрастни.

Знаете,че играта се оказа източник на облекчение на стреса и вдъхновение. Тогава няма причина възрастните да не могат да се забавляват. Все по-голям брой градове и дизайнери осигуряват на възрастните места за почивка, забавление и тренировка.

Представете си, че след края на тежък работен ден отивате в парка и се качвате на любимата си люлка, за да разпуснете. Страхотно нали!

Планирайте „изскочил” кучешки парк.

Ако вашият квартал няма място, където кучетата да се пускат на свобода, можете да направите временното ограждение, предназначено специално за животни. Гледката на домашни кучета, бягащи на воля из парковете и детските площадки в столицата е добре да остане в миналото.

Вие може да обичате или да не обичате кучета, но те съществуват и с тях трябва да се съобразяваме. За кучетата също трябва да се изгради инфраструктура, ако искаме те да не пречат на гражданите. Глупаво е да псуваме кучешките изпражнения под краката ни, ако за собствениците на кучета не са създадени условия да почистват след любимците си. Ако няма кучешки площадки, то собствениците на кучета ще ги разхождат из детските площадки и парковете. За да не причиняват животните неудобства на гражданите е необходимо да се създадат условия и за тях.

кучешка площадка

Проектирайте собствени детски площадки с децата си

Помолете децата да помогнат при проектирането на собствени детски площадки.

Графичният дизайн не трябва да има възрастова граница. Включването на децата в творческия процес за местните паркове и детски площадки не само гарантира, че крайните резултати ще бъдат по-привлекателни за крайния потребител, но също така насърчава опазването им и спомага на детето да израстне като отговорен възрастен.

 

Обърнете място на паркирането в парк.

Оживените улици могат да направят много повече от това да се справят с автомобилния трафик. Това е идеята зад световно събитие Паркинг дей, което насърчава артистите и дизайнерите да превръщат местата за паркиране във временни инсталации. Целта е да се привлече внимание към нуждата от повече градски, отворени за хората пространства. Инициативата превръща очертаните места за паркиране в обекти за творчески експерименти, културни изяви и поставя началото на нов модел за открита и достъпна за всички градска среда.

Припомнете си: Какво можете да направите, за да промените своята улица.