Как се трансформира града от долу нагоре чрез включване на местните жители

Как се трансформира града от долу нагоре чрез включване на местните жители

 

Водещи експерти в областта на ‘placemaking’-a си дават среща в Пловдив

Качеството на градската среда и оформлението на публичните пространства засягат всички нас като жители. В момента сме свидели на куп от грешни практики, които водят до влошено качество на реализираните проекти и отдалечаване от общата цел – качествена промяна на градската среда.

Как това може да се промени?

На 1-ви декември, в Тютюневия град в Пловдив, ще се проведе конференцията  “Placemaking Connected“. Събитието е организирано от сдружение “БГ Бъди активен” и ще бъде с голямо международно участие, като ще събере експерти от областта на ‘placemaking-a’/’мястосъздаването’, за да постави начало на създаването на ‘placemaking’ регионална  мрежа в България.

Теми на срещата са промяната на градската среда чрез метода ‘placemaking‘, ролята на местните граждани и как чрез подход от долу нагоре, те могат да бъдат овластени да идентифицират проблемите в средата около тях и да предлагат решения за тях и да работят за реалната промяна на пространствата. “Placemaking connected“ ще представи добри практики, препоръки и план за действие за развитие на средата в квартала в сътрудничество с жителите, бизнеса и местната власт.

Стани ДОБРОВОЛЕЦ! Бъди част от ПРОМЯНАТА!

Събитието ще бъде част от програмата на европейската ‘placemaking’ мрежа, развиваща обща платформа за професионалисти от целия континент. Освен това, то ще цели и да отвори дискусията за координирано ‘placemaking’ движение на Балканите за създаване на устойчива и качествена градска среда.

Работата със местни общности е много важна за повишаване на качеството на жилищна среда. Има много причини, поради които трябва да се приеме подход от долу нагоре при изграждането на качествена градска среда.  Гражданското участие е незаменим ресурс, който осигурява устойчивост в подобряването на градската среда, възможност за повишаване на инвестициите, както и изграждане и поддържане на партньорски взаимоотношения между Общината, НПО сектора и гражданите.

Конференцията ще се проведе на английски език с превод на български.

Събитието ще бъде със свободен достъп, като е необходима единствено регистрация

Кои са лекторите?

Форумът ще даде подиум на повече 10 лектори, които ще разкажат за своя опит във въвличането на местните жители в трансформирането и поддръжката на градската среда. Конференцията ще предложи серия от теми, специфични сесии, дискусии и работилници, които са базирани на практически опит и успешни проекти в контекста на европейския ‘placemaking’.

Част от говорителите, които ще можете да чуете са:

  • Йерун Лавен & Рене Ройманс (Stipo NL, Ротердам);
  • Ариадна Мигел Аменгуал (Община  Барселона);
  • Вивиан Доумпа (Stipo Солун);
  • Рамон Марадес (Марина на Валенсия);
  • Владимир Ус (Асоциация Оберлихт, Кишинев);
  • Фредрик Линдстол (Glådstad, Стокхолм).

Общото между всичките участници във форума е, че не само вярват, но и са доказали, че гражданското участие е незаменим ресурс, който може да допринесе за високото качество на градската среда.

Участниците в събитието ще имат възможност да се запознаят с иновативни идеи за трансформиране на градски пространства и възможности за приложение на алтернативния подход ‘placemaking‘. Чрез него вече 2 години сдружение “БГ Бъди aктивен“, заедно с урбанистите от сдружение “|Не|Формално”, облагородяват публичната среда в редица български градове чрез проекта “_Място“.

По време на събитието, “БГ Бъди активен” ще представи своя POP-UP park, като добра практика от проекта насочен към градските пространства “MOVEment Spaces”. Мобилният парк на “БГ Бъди активен” ще бъде разположен по време на конференцията и ще даде възможност на участниците да изпробват физическата активност в градска среда.

“Placemaking connected”-  01.12.2018 г. от 09:00 часа в зала на “Фондация Пловдив 2019“, #СКЛАД на ул. “Екзарх Йосиф“ 16

Събитието ще бъде със свободен достъп, но е необходима регистрация. Повече ТУК

Събитиeто  “Placemaking connected” е  част от ключовия проект ФОРУМ 2019, който включва серия от семинари и специализирани срещи с фокус проекта Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Медийни партньори на събитието са: вестник “Строителство имоти”, ГРАДЪТ Медиа Груп, mediacafe.bg, darik radio, plovdiv-online, , trafficnews.bg, greentech.bg, ngobg.info, citybuild.bg, списание НУЛА32, plovdiv time.

#промянатавъзможна

Конференциятa се провежда като част от проекта „_Място – Доброволчество с въздействие“, насочен към промяна на публичните пространства. Той има потенциала да промени представите на местните администрации и жители в българските градове относно начина, по който физическите пространства могат да се облагородяват и поддържат. „_Място“ се осъществява с финансовата подкрепа на Coca-Cola Foundation.

coca-cola foundation logo