„Аз, Ти, Пловдив!“ – целогодишната платформа за чиста Европейска столица на културата

„Аз, Ти, Пловдив!“ – целогодишната платформа за чиста Европейска столица на културата

„Аз, Ти, Пловдив!“ цели да промени дълготрайно културата и отношението на хората към градската среда и отпадъците. Инициативата е на пловдивското сдружение „БГ Бъди активен“, а партньори в дейностите са граждански организации и доброволци, Фондация „Пловдив 2019”, Община Пловдив, Екопак България и други организации и компании. Платформата е подкрепена от Фондация Кока-Кола като част от стратегията й за Свят без отпадъци.

„АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“  се стреми да ангажира както младежи, така и родители, по-възрастни хора и посетители на града. Платформата включва четири основни линии, чрез които ще се осигури подкрепа за намаляване на отпадъците от големите събития в Пловдив през 2019, ще се мотивират гражданите да събират разделно и да оползотворяват отпадъците си, ще бъдат почистени пет зони в града и ще бъдат събрани и рециклирани минимум 2019 кг пластмасови отпадъци. С тях ще бъдат обновени три места за срещи и почивка в града.

Платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ включва четири основни линии. Първата насока е #ПразнувамеЧисто. Ще бъдат организирани обучения за културни оператори как да намалят и оползотворят отпадъците от големите събития в Пловдив в годината на Европейска столица на културата. По време на някои от най-големите инициативи, като Фестивал на здравето, Plovdiv Stage Park, Световно първенство по гребане, MOVE Week, Shake That Хълм, Plovdiv Food Park Festival, Plovdiv Beer Fest, НОЩ, Капана Фест и други ще бъде осигурена подкрепа от доброволци за разделно събиране на отпадъците на място и за тяхното оползотворяване след събитията.

Ако си организатор на събитие и искаш то да бъде част от “Събитията с по-малко/нулеви отпадъци”, включи го в календара на „Аз, Ти, Пловдив!“ и ще получиш подкрепа от нас!

Чистите събития стават част от културата на Пловдив!

Втората линия на платформата цели да създаде образователни ресурси, да предостави на гражданите практически съвети и да ги мотивира да събират разделно отпадъците си. Тя е под мотото #Рециклираме2019.  Доброволците на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще бъдат сред гражданите на Пловдив, ще разговарят с тях в парковете, ще организират срещи и събития. В резултат на тези дейности организаторите целят да съберат минимум 2019 кг пластмасови опаковки, които да бъдат рециклирани и използвани за града.

„Аз, Ти, Пловдив!“ е всеки един от нас. Точно за това, инициативите на проекта ще дадат възможност на всички, които искат да живеят в един по-приветлив и чист Пловдив, да дадат своя принос за това. Ако искаш да бъдеш доброволец на събитие, подкрепено от платформата свържи се с нас и ние ще те срещнем с екологични експерти, които ще ти разкажат  повече за отпадъците в градска среда и по време на събития, как те се отразяват на града ни и защо е важно да сме по-осъзнати при генерирането на отпадъци.

Като трета насока в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще се организира почистване на пет зони в града, а събраните отпадъци ще бъдат разделени и предадени за оползотворяване. Темата е #ПочиствамеЗаедно. В резултат на горните дейности, ще бъдат събрани пластмасови отпадъци, които ще се преработят и от тях ще бъдат създадени места за сядане в три градски зони в Пловдив. Заедно с местните жители и доброволци на инициативата, тези зони ще бъдат изцяло облагородени под мотото #ПроменямеЗаедно.

БГ Бъди активен и платформата „Аз, Ти, Пловдив!“ ти дават възможност да
реализираш своята идея за промяна на градската среда в Пловдив. Ако имаш любимо
място, което искаш да промениш свържи се с нас!

„Аз, Tи, Пловдив!“ се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация Кока-Кола