Платформата за Чиста Европейска столица на културата „Аз, Ти, Пловдив!“ събра всички опаковки от Маратон Пловдив

maraton-plovdiv-atp

Платформата за Чиста Европейска столица на културата „Аз, Ти, Пловдив!“ събра всички опаковки от Маратон Пловдив

 

Бегачите на “Маратон Пловдив”  с кауза  – показаха, че „Който тича – пази чисто“

Рекорден брой участници се включиха в  Маратон Пловдив през изминалия уикенд- над 1100 атлети от 23 държави. Тази година, благодарение на партньорството с платформата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ на деветте подкрепителни пункта, разположени по трасето на маратона, бяха инсталирани контейнери за разделно събиране на използваните от маратонците чаши и бутилки с вода.

Всички 400 доброволци на голямото спортно събитие бяха ангажирани да събират разделно опаковките по трасето на маратона. Събраното количествоще бъде добавено към общата цел 2019 кг събрани през годината, а събраното общо количество пластмаса ще се върне в града под формата на алтернативни зелени места за общуване и сядане.

маратон-пловдив

Екипът на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ благодари на всички участници, доброволци, граждани и на всички приятели на маратона, за това, че наистина прегърнаха идеята за разделното събиране на опаковки и оцениха нашата кауза така високо! Поздравяваме отново победителите в отделните дистанции и категории! Респект към труда на всички, пожелали да се изправят срещу себе си!

Мисията на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е да ангажираме хората да се замислят  върху това как можем да намалим замърсяването с боклуци като фасове и хартийки, и да стимулираме събирането и изхвърлянето на рециклируеми опаковки разделно. Повече информация за инициативите „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ може да намерите в страницата на платформата във Фейсбук 

чисти-събития

Ако и ти си организатор на събитие в Пловдив можеш да включиш своето събитие в календара на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ и ще получиш подкрепа по време на събития за намаляване разделно събиране на отпадъците “Събития с по-малко/нулеви отпадъци”. Научи как тук

kids-marathon-plovdiv

Повече за  „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ 

Платформата за чиста Европейска столица на културата „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ цели да ангажира граждани от всички възрасти и посетители на Пловдив в годината, в която градът е център на културния живот в Европа. Тя включва четири основни линии: Първата насока е #ПразнувамеЧисто – чрез която ще подкрепим организатори на събития, за да намалят намалят и оползотворят отпадъците от големите събития в Пловдив в годината на Европейска столица на културата.

Във втората линия на платформата #Рециклираме2019 ще бъдат създадени образователни ресурси и практически съвети, с които гражданите да бъдат мотивирани да събират разделно отпадъците си. Като трета насока в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ ще се организира почистване на между пет и десет зони в града, а събраните отпадъци ще бъдат разделени и предадени за оползотворяване. Темата е #ПочиствамеЗаедно. Под мотото #ПроменямеЗаедно ще се обновят до 2 зони в града, като зоните ще бъдат избрани от гражданите на Пловдив.

Инициативата е на сдружение „BG Бъди активен“, а партньори в дейностите са граждански организации и доброволци, Фондация „Пловдив 2019”, Община Пловдив, Екопак България и други организации и компании. Платформата е подкрепена от Фондацията Кока-Кола като част от визията й за свят без отпадъци.

чисти-събития