AHK Bulgarian Report Card

ЗА ПРОЕКТА:

Проучването стартира през септември 2016 е част от проекта ActiveVoice, съфинансиран от програма Еразъм+ на Европейската комисия. BG Бъди активен с помощта на фондация „Институт за финансови проучвания и иновации“ осъществи националното проучване по утвърдена методология използвана в редица европейски държави и базирана на канадската “Active healthy kids”. Докладът от проучването предоставя цялостна оценка на текущото състояние на физическата активност на децата и младежите.

“Active healthy kids” Канада разработва първия доклад карта през 2005 г. с цел да подпомогне идеята да направим децата по-активни. През последните 10 години, повече от 80,000 лица и организации са използвали резултатите, за да се застъпят за и разработят решения за увеличаване на възможностите за физическа активност за деца и младежи.

ПРОУЧВАНЕТО:

Проучването бе осъществено сред 1014 български деца от 6 до 18-годишна възраст и техните родители, вторичен анализ на вече съществуващи данни от ограничен брой проучвания (проучване на Евростат 914 Барометър, Поведение на УНИЦЕФ по отношение на здравето при децата в училищна възраст и някои други ) и он-лайн търсене и анализ на политически документи на общинско ниво и експертни интервюта и анализи.

Изследователският екип на “БГ Бъди активен” и Фондация IFPI гордо представят резултатите от Първата българска карта за активни деца.

Вижте пълните резултати от търсенето на активни деца в България тук:

Резултати
34

Около една трета (34%) от децата и младежите на възраст до 15 години покриват препоръчителната продължителност от най-малко 60 минути физическа активност дневно.

61

Практикуват спорта в училище поне веднъж седмично 61% от тях и извън училище - 56%

63

64%Времето, прекарано в активна игра на открито три или повече пъти седмично.

53

Активен транспорт (ходене, колоездене, кънки и т.н. до училище и обратно)

68

68% от децата и младите хора в България прекарват два часа или повече, седнали пред екран.

60

Физическо възпитание

ЗАЩО ГО ПРАВИМ?

Половин милион европейци умират всяка година поради липса на физическа активност, а липсата на физическа активност е четвъртият водещ фактор за смъртността в глобален мащаб.

Един от всеки четирима европейци не извършва достатъчна физическа активност. При младите хора този показател е още по-шокиращ – четирима от всеки пет.

Решението може да бъде съвсем просто!

„БГ Бъди активен“ постоянно работи за мотивиране на българските семейства, общности и институции за ангажиране на деца и младежи във физическа активност.  Active Kids Report Card ще предостави доказателства и ще повиши значително националната информираност този въпрос.

Повече от 5 години, сдружение „BG Бъди активен“ се стреми да повиши информираността относно ползите от физическата активност и да насърчи всекидневното движение и участие в различни видове спорт. 

Споделяме с Вас и други проекти, с които се стремим да повишим нивото на физическата активност в децата в България

Active school communities

Проектът „Активни училищни общности”, ръководен BG Бъди активен създаде редица ресурси, за да помогне на спортните организации да разчупят леда и да работят със училищата по различни инициативи за физическа активност вътре и извън училищна обстановка.

Всички ресурси са достъпни за изтегляне на сайта на “БГ Бъди активен”.

Ресурси

Европейски ден на спорта в училище

Основната цел на събитието е да насърчава физическата активност сред учениците в България и цяла Европа и да включва колкото може повече деца и млади хора, училища и организации.

Най-активният ден в училище е пример за събитие, обединяващо ученици от цялата страна в един активен спортен ден, изпълнен с много игри, спорт и веселие. Нашата гордост е, че България винаги е сред призовите места в Европа от всички участващи  държави с най-много раздвижени ученици и с ваша помощ ние ще можем отново да раздвижим учениците на България.

Повече тук