Отбелязваме световния ден за борба със затлъстяването

световния ден за борба със затлъстяването

Отбелязваме световния ден за борба със затлъстяването

Затлъстяването като здравословен проблем се увеличава значително бързо по целия свят. Въпреки множеството публикации по темата много малко държавни институции взимат мерки за справяне с него.

В България също се наблюдават неблагоприятни тенденции в храненето на населението, а ние сме и една от страните в Европа с високи процент от хора, които не са достатъчно активни. Тези два фактора – затлъстяване и ниски нива на физическа  активност, от своя страна, водят до влошено здраве при голяма част от населението. Страната ни е на пета позиция в Европа по затлъстяване на децата.

Една от основните задачи на сдружение “BG Бъди активен” е да повиши физическата култура на българските граждани.

Знаете, че нашето основно мото и вярване е, че физическата активност за здраве е незаменима част от живота на всеки един от нас, но също така смятаме, че културата на хранене и начините на хранене са от особена важност за здравето на хората, затова подкрепяме и Световния ден за борба със затлъстяването.

Какво е Световният ден на затлъстяването?

Световният ден за борба със затлъстяването се отбелязва от 2015 година насам. Основната му цел е да стимулира хората да поддържат здравословно тегло, както и да се сложи край на кризата със затлъстяването в световен мащаб.

Броят на възрастните, страдащи от наднормено тегло и затлъстяване, продължава да нараства. При сегашните тенденции, до 2025 г. близо 2,7 милиарда възрастни по света ще страдат от наднормено тегло и затлъстяване.

Според проучване на Световната здравна организация, децата с наднормено тегло в България са малко над 224 000, което поставя малчуганите на пето място по затлъстяване в Европа. Около 26% са подрастващите на възраст до 18 години, които са с наднормено тегло.

infografika Bulgaria

Обездвижването е “бомбата със закъснител” на Европа

Липсата на физическа активност влияе както на физическото, така и на психическото ни здраве. Тя е основен фактор за появата на много заболявания – 6% от коронарните сърдечни заболявания, 10% от рака на дебелото черво, 10% от рака на гърдата, 7% от диабет тип 2. Всичко това е в следствие от воденето на заседнал начин на живот.

 

Тази година 11 октомври има за цел да:
– увеличи знанието и разбирането за предизвикателството, наречено затлъстяване, както и какво може и би могло да се предприеме в бъдеще, за да се справим с него;
– насърчи различни асоциации и хора, които подкрепят идеята, да се включат в кампании и да защитават каузата за борба със затлъстяването;
–  сподели опит от вече минали кампании в тази сфера, за да се насърчи разпространението на най-добрите практики за справяне с проблема;

Присъединете се към нас! Действайте сега! Помогнете ни като призовавате към действия от страна на правителства, доставчици на здравни услуги, застрахователи и организации към инвестиране в услуги за лечение на затлъстяване, ранна намеса и превенция.

Свържете се с нас за повече информация!