Европейският ден на спорта в училищe раздвижи 55 000 ученици през 2016

Европейският ден на спорта в училищe раздвижи 55 000 ученици през 2016

През 2016 г. в Европейския ден на спорта в училищe в България участие взеха над 300 училища в над 180 населени места в страната. Само в рамките на един ден инициативата успя да привлече близо 55 000 ученици, а материалите и посланията на кампанията достигат до над 80 000. Екипът на сдружение „BG Бъди активен“ е горд да сподели, че постигнатите резултати през изминалата година нареждат България на 2-ро място сред участващите страни в Европа.

Европейският ден на спорта в училище в България е пример за събитие, обединяващо ученици от цялата страна в един активен спортен ден, изпълнен с много игри, спорт и веселие. В него се включиха училища от столицата и големите градове, но и от най-малките населени места в страната, елитни гимназии и по-малки училища, като общото за всички са движението и усмивките.

Програмата на училищата, които участваха  през изминалата година бе изключително разнообразна и насочена не само към учениците, но и към техните родители и учители. Във включените активности присъстваха традиционни форми на спорт като баскетбол, волейбол, футбол, лека атлетика, тенис на маса, бадминтон, народна топка и др. Редица от училищата проведоха щафетни игри и интересни предизвикателства, които напомниха на всички участници, че движението е забавно. Българските народните хора също бяха неизменна част от активностите в много от учебните заведения.

Сред взелите училища участие в цялата страна се отличиха някои: НУ „Цани Гинчев”, Лясковец , ОУ „Св. Паисий Хилендарски“, Езерче , СУ „Св.св. Кирил и Методий“, Брегово, СУ „Христо Смирненски“, Кочан , СУ „Васил Левски“, Карлово , 11-то ОУ „Христо Ботев“, Благоевград , ПГОТ „Св. Иван Рилски“, Перник , НСУ „София“,  81 СУ „Виктор Юго“, София, ЕГ „Д-р Петър Берон“, Кюстендил.

В Пловдив като най-активни отличени бяха: ОУ „Кочо Честеменски“, ОУ „Елин Пелин“, НУ „Климент Охридски“, СУ „Христо Груев Данов“, СУ „Никола Вапцаров“  и ОУ „Гео Милев“.

европейски ден на спорта в училищеЗа подробна информация за събитията в училищата можете да разгледате нашите презентации ТУК

През тази година събитието, част Европейската седмица на спорта и кампанията NowWeMOVE, ще се проведе на 29 септември, с подкрепата на Лидл България, Министерството на образованието, Министерството на здравеопазването, Министерството на младежта и спорта и Центъра за развитие на човешките ресурси. И тази година екипът на сдружение „BG Бъди активен“ ще награди най-активните училища взели участие в Европейския ден на спорта в училище. 

 

Допълнителна информацията за начина на регистрация в кампанията и условията за участие на училищата може да получите като пишете на activeschools@bgbeactive.org