Първи стъпки от процеса как да превърнете вашето училище в АКТИВНО

Европейски ден на спорта в училище

Първи стъпки от процеса как да превърнете вашето училище в АКТИВНО

Ако вашето училище не разполага със свободни ресурси като време, учители, пространство, но пък има желание в излишък –  ето няколко лесно изпълними идеи как да стартирате.

АКО НЕ РАЗПОЛАГАТЕ С ДОСТАТЪЧНО ПРОСТРАНСТВО

Използвайте метода, наречен „кунг фу пунктуация”. Той се изразява в това децата да правят определени движения, докато учат пунктуационните знаци. По този начин можете да свържете основни учебни практики с физическа активност.

НЯКОИ УЧИЛИЩА НЕ ПОЛЗВАТ ПЪЛНОЦЕННО ПРАЗНИТЕ КОРИДОРИ И КАБИНЕТИ ПО МУЗИКА.

Бъдете креативни! Някои училища имат само едно помещение за спорт. Важно е да се възползвате максимално от средствата, с които разполагате. Ако всички учители проявят гъвкавост относно някои аспекти на учебния план (съгласят се часовете по математика и литература да са в определени часове през деня)  ще можете оптимално да използвате всички помещения.

 

Още креативни съвети можете да намерите в практически наръчник за Активните училища

АКО НЯМАТЕ ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ

ИМА ПРЯКА ВРЪЗКА МЕЖДУ ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ И УЧЕБНИТЕ РЕЗУЛТАТИ И ПОВЕДЕНИЕ. ЕТО ЗАЩО, ЛИПСАТА НА ВРЕМЕ Е НЕУМЕСТНО ОПРАВДАНИЕ. Има различни варианти децата да бъдат активни, без това да се отразява на учебната програма. Например, съчетайте движението с ученето – позволете на децата да се движат по време на часовете. Организираните занимания по време на големите междучасия (изключително важна част от деня) дават на децата възможност за активна игра.

В СЛУЧАЙ, ЧЕ НЯМАТЕ НУЖНИТЕ МАТЕРИАЛИ

„ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ“ СА ОГРАНИЧЕНИ И ЗАТОВА Е НУЖНО ДА БЪДЕТЕ КРЕАТИВНИ. Започнете съвместна дейност със спортни организации. Получаването на странична помощ по този начин разкрива много нови възможности и ви дава допълнително време за различни начинания. Също така намалява нивото на стреса при учители и ученици.[/vc_column_text]

За дейностите на сдружение „BG Бъди активен“ в сектор „Образование“ прочетете ТУК

За повече информация по проекта Училищни партньорства със спортни клубове – пишете ни на beactive@bgbeactive.org

Свалете цялото ръководство, изготвено специално за организиране на Европейски ден на спорта в училище. В него ще намерите информация за ролята и задълженията на учителите и учениците в организирането на събитието, как да популизирате своето училище чрез ЕДСУ, училищен наръчник за връзки с обществеността и друга полезна информация.

През 2017 Лидл България стана официален партньор на Европейски ден на спорта в училище.