Пловдив става домакин на проектна среща по проекта MOVEment spaces

MOVEment_Spaces_team

Пловдив става домакин на проектна среща по проекта MOVEment spaces

 

Представяме проекта _Място като добра практика за нетрадиционно градско пространство, подходящо за физическа активност

Сдружение “BG Бъди активен” ще бъде домакин на проектна среща по проекта MOVEment spaces, която ще събере представители на 8 държави, партньори по проекта.

Семинара „Inspirational 2“ ще се проведе от 30 май до 1 юни в град Пловдив. Партньорските организации ще имат възможност да обменят опит в обучението, идеи, инструменти и стратегии и добри практики.

Специално за срещата в Пловдив ще пристигнат представители на общините на Барселона, Париж и Бирмингам. Важно да отбележим е и участието в събитието на голямата международна организация за оценка на спортни обекти, която ще може да даде оценка на съществуващите места за физическа активност под тепетата.

Темите, които ще бъдат разгледани по време  на семинара ще бъдат насочени към създаването на качествени градски пространства, които да допринасят за здравето, щастието и благополучието на хората.

Ще бъдат представен методът placemaking  и как се създава място, а като добър пример сдружение  “BG Бъди активен” ще представи своя проект “The Spot / Място“. Участниците ще обсъдят въпроси като: защо е важно да се намерят начини за включване на общностите като равностойни партньори в дейностите и как да се случи това.

Участници ще имат възможност да разгледат и опознаят града, като се разходят през него и комуникират с пловдивчани, след което по време на сесия от обучението, ще бъдат обсъдени възможностите как можем да направим Пловдив по-привлекателен за физическа активност.

Външни експерти ще дадат своите виждания за бъдещето на градските пространства и възможните градски програми за физическа активност, с цел улесняване на груповата работа за идентифициране на иновативно решение на общите проблеми.

MOVEment Spaces Inspirational Workshop ще се проведе в Пловдив по време на седмицата MOVE Week. Най-голямото европейско събитие за физическа активност ще се проведе в периода  28 май – 3 юни. Седмицата е част от в кампанията NowWeMOVE и предлага най-широк спектър от възможности за организиране на събития, промотиращи физическа активност.

Повече за проекта MOVEment spaces:

Основната цел на проекта MOVEMENT SPACES е да създаде иновации в предоставянето на програми за физическа активност в съществуващи градски пространства/съоръжения. Така, проектът има за отправна точка градските пространства, които са извън рамките на традиционните спортни съоръжения и подпомага развитието и споделянето на ефективни практики в тези пространства.

Ключовите области на проекта са:

  • Изграждане на партньорство между общини и граждански организации/спортни клубове
  • Насочване към трудни за достъп места от населението
  • Участие на заинтересованите страни и демократизация на обществено пространство
  • Фокус пространство: паркове и градини, градски площади, водни съоръжения